Dirigent Don Henken

Don Henken heeft, samen met een aantal van de huidige Undercover leden, het initiatief genomen voor de start van deze groep. Dit was op schrikkeldag 2012. De juiste persoonlijke klik en een evenwichtige, fijne manier van met elkaar omgaan, zorgden voor een bijzondere en warme start.

Voor Don is het de uitdaging om vanuit zijn opleiding spelenderwijs muzikale elementen in de repetities te verwerken. Dat zijn elementen als diverse ritmes, groove, interpretatie, tonale bewustwording (toonhoogte, stemkleuring, durf en lengte van noten) en dynamiek. Elke week werkt hij ongemerkt aan een van deze thema’s.

Daarbij spreekt Don uit: “Alle leden zijn zo ontzettend nieuwsgierig en leergierig. Proeven aan een nieuw nummer gaat enthousiast. Het is eerst een voorzichtig aftasten van de samenklank van de stemgroepen. Zodra we het kunstje voelen, dan gaat de rest als een trein. Dat maakt dit een ontzettend gaaf koor om mee te werken. Het karakter van de Undercoveraars zorgt ervoor dat we als koor open staan voor onbekendere elementen die voorbij komen, zoals een improvisatie.”

Don is al vanaf de start van Undercover erg blij om met Jeffrey (percussionist/gitarist) te kunnen samenwerken. Daarnaast is Erik (pianist) sinds eind 2017 een zeer welkome aanvulling. Met hen erbij kan hij ons zeer effectief met vocalpainting (handgebaren) op een abstracte manier ritme en dynamiek uit de muziek in begrijpelijke taal overbrengen. Dit ondersteunt ons ook om tijdens een concert nuances aan te geven.

Volgens de intelligent choir methode maakt hij gebruik van de rollen van de individuele leden. Een voorbeeld: bij shadow singing wordt er, door op elkaar te letten en elkaar te imiteren, op elkaar aangesloten. Zo wordt een evenwichtige wijze van zingen bereikt. Als we de diverse thema’s beheersen, zijn we klaar voor een performance. En dat hoor én voel je!

28 september 2018