Sociale Netwerken
Facebook Instagram

Viering Dodenherdenking 2022

Onder de indruk

Popkoor Undercover heeft samen met het lokale koperensemble, de vendeliers en de scouting bij het vredesmonument De Horst van Loon op Zand de oorlogsslachtoffers herdacht.

2022 heeft herdenken een diepere betekenis gegeven door de oorlog in de Oekraïne.

Voor de leden van Undercover een intense ervaring. Zo van dichtbij te beleven wat er uitgedragen wordt. Allereerst niet te vergeten dat het een paar jaar heeft geduurd om met publiek een herdenking bij te wonen. De nummers ‘see you again’, ‘lost without you’ en ‘family tree’, gaven een passende aanvulling op de vertolking van de geschiedenis, het verhaal van dwangarbeider Van Gulik uit Kaatsheuvel. De 1300 kinderen die vanuit kamp Vught op transport zijn gezet om te worden omgebracht in de gaskamers in Sobibor.  De onnodige slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne in het heden. De stilte tussendoor,  – enkel onderbroken door het geruis van de wind door de bladeren en de zang van vogels – geven de belevenis van de herdenking een extra dimensie. Indrukwekkend.

Door ons is het ervaren als een dankbare aanvulling die we hebben mogen geven. Ook bij het grote publiek, Stichting Oranjevieringen Gemeente Loon op Zand o.l.v. Frans van Dongen en ook bij burgemeester Hanne van Aart is onze muzikale aanvulling zichtbaar goed knikkend ontvangen.

Tot slot, als de stoet weer langzaam oplost richting Kaatsheuvel over het viaduct klinkt nog een keer eerbiedig ‘Hallelujah’. We zijn trots dat we deel hebben uitgemaakt aan deze bijzondere herdenking.

Fotoreportage gemaakt op 4 mei tijdens dodenherdenking bij het Oorlogsmonument Loon op Zand. Met dank aan Karin van Rijn.